Din varukorg ()
cload

GUARANTEED SAFE & SECURE CHECKOUT

Tryck, muskelpump och ådror

By Magnus Nilsson 2020 november 12 0 kommentarer

Personer som oftar tränar på gym brukar tala om muskelpump och tryck, Men vad i hela friden är det egentligen? det är ju ingen vedertagen fysiologisk term precis. När det blir syrebrist i kroppens vävnader ( pga av träning exempelvis) aktiveras ett enzym som heter NO-Syntas, det gör att Kväveoxid bildas vilket vidgar blodkärlen lokalt i den utsatta vävnaden, dvs blokärlen vidgas i och runt just den muskel du tränar. Detta gör att muskeln sväller en aning, ATP bristen i vävnaderna kan göra att vissa muskelfibrer tappar förmågan att slappna av vilket gör att dina muskler känns hårdare trots att du försöker slappna av. tillsammans med det laktat som bildas ger det den berömda känslan av muskelpump

Muskelpump kan man få mer av med tillskott som Arginine, Citrulin, Agmatin, Beta-alanine, Kreatin-nitrat m.f.

Tryck som det talas om även i vila kan bero på hur mycket intracellulär vätska du har i dina muskelceller, detta beror i sin tur på vätske och saltbalans samt hur mycket glykogen du har lagrat i dina celler. Jag tror även det sitter mycket i huvudet, om du känner dig pigg och i bra form kan det säkert upplevas som att dina muskler känns bra och tvärt om.

Mer tryck kan du få av: Kalium magnesium, snabba kolhydrater, Cellxpand m.f.

Hur mycket dina ådror syns beror troligtvis på blodtryck och blodvolym, Högre blodvolym kan man få med tillskott som Glycerol, Glutamin, Glycin, Salt, Druvsocker. Blodvolymen avgörs under normala förhållanden av hur mycket lösta ämnen vi har i blodet. Blodet måste alltid ha en viss osmolaritet ( mängd lösta molekyler per mängd vätska), om du tillför exempelvis salt så får du högre osmolaritet i blodet, kroppen kompenserar för detta genom att tillföra mer vätska till blodet och du får högre blodvolym, detta är också orsaken att salt höjer blodtrycket.

Att få pump är en normal fysiologisk effekt och att hjälpa den på traven kan vara en god ide


Magnus Westberg, Fysiolog


Äldre inlägg Nyare inlägg

Nyhetsbrev

Jag godkänner Fitnessbutikens