Din varukorg ()
cload

GUARANTEED SAFE & SECURE CHECKOUT

Nu räcker det med vanlig mat igen

By Magnus Nilsson 2020 november 13 0 kommentarer

De va ett jäkla tjat om att det räcker med vanlig mat, i senast numret av tidningen hälsa denna gång. När det står att kosttillskott är onödiga och sedan handlar om enbart vitaminer/mineral så får jag direkt information om att skribenten inte vet något om kosttillskott eftersom denne tror att kosttillskott bara består av vitaminer och mineraler.

Det räcker med vanlig mat…Dåliga liknelser är lite av min specialitet och denna gång tycker jag det är som att säga till någon som köpt en bil att det räcker med en vanlig cykel.

Thats not the point! Vi människor har klarat oss i hundra tusentals år utan kosttillskott så självklart räcker det med ”vanlig mat” för att leva och ha hälsan. Problemet är dels att nästan ingen äter vanlig mat längre och dels att vi har betydligt högre förväntningar på vår livslängd och hälsa idag jämfört med på stenåldern.

Falukorv och makaroner är vad vi idag skulle kalla vanlig mat, men jämfört med vad våra kroppar anpassats för att äta under evolutionen så är det helt åt skogen.  Makaroner görs av durumvete där vi valt ut den lilla stärkelse rika kärnan som innehåller mycket energi men väldigt lite i form av vitaminer och mineraler. Därav berikar man ofta pasta med vitaminer (man stoppar alltså ”kosttillskott” i maten!) Falukorv görs av kött, närmare bestämt av muskler och fett. Det innehåller visserligen en del vitaminer och mineraler, men förr i tiden hade vi inte råd att välja ut det vi tyckte smakade bäst från djuret utan tvingades äta inälvor m.m. och fick på så sätt i mycket mer näringsämnen.

Sen är det riktigt att det är mycket ovanligt med bristsjukdomar  i Sverige som skörbjugg och rakit m.f. (mycket tack vare att vår kära livsmedelsindustri stoppar kosttillskott i vår mat) Jod i salt, D-vitamin i mjölk, B-vitaminer i pasta och mjöl m.m.

Jag säger absolut inte att alla bör ta vitamin/mineral tillskott. Jag själv äter bara ZMA (zink, magnesium, b6) samt D-vitamin på vintern. Sen slänger jag i mig nån B-complex ibland också.

Så vart ville jag komma? Jo, Skribenten av artikeln verkar tro att folk äter kosttillskott för att de är rädda att få bristsjukdomar!?knappast! folk äter kosttillskott antingen för sin allmänhälsa eller för att dom vill uppnå något ( mindre fett, mer muskler, slätare hy, finare hår, bli piggare osv)

Och oavsett vad obildade ”förståsigpåare” säger i TV som finns det MASSVIS AV STUDIER! Dom kan ta sin Dator och gå in på pubmed.com och läsa själva. Eller duger det bara med studier gjorda av svenska forskare?? Kosttillskottsindustrin överdriver ofta effekterna av diverse produkter men studierna finns där. Kosttillskott är inga mirakelmedel, men att dra alla över en kant säga att dom är onödiga och verkningslösa är lögn, Dom kanske vill komma hit och ta 2 skopor av vår muslce speed så får vi se hur verkningslöst det är ;-)


Magnus Westberg, Fysiolog

Äldre inlägg Nyare inlägg

Nyhetsbrev

Jag godkänner Fitnessbutikens