Kreatin är en kvävehaltig organisk syra som förekommer i maten vi får i oss. Det finns främst i kött. I ett kilo kött får man ut ca 4-5 gram kreatin, därav är det lättare att få i sig kreatin i form av ett kosttillskott. Kreatinmonohydrat som man köper i form av ett tillskott är framtagen genom en kemisk reaktion och kommer därför inte från kött. Ämnet omvandlas i kroppen till kreatinfosfat och framhäver sin effekt främst i musklerna. Omvandling av kreatinfosfat, adenosindifosfat (ADP) och en vätejon bildar ATP och fritt kreatin, vilket är ett utav kroppens sätt att skapa energi utan närvaro av syre. ATP (adenosintrifosfat) spelar en central roll i cellens energihantering. ATP tillgodoser hjärnan och muskelvävnader med energi. Kreatin är inte dopningsklassat även om det varit förbjudet i en del länder, bland annat Frankrike.
Är kreatin säkert?
Kreatin är bland det mest prövade och säkra kosttillskott på marknaden, även fast det finns en mängd myter och överdrifter som florerar i tidningar och på internet. Vanliga bieffekter sägs vara magbesvär, hjärtproblem, ökad risk för muskelkramp och en ökad tendens till akne.
Magbesvär har man kunnat bevisa på försökspersoner. Dessa har då intagit mer kreatin än vad som rekommenderas. Kreatin rekommenderas inte för personer med njurskador eller personer med hög risk för att utveckla njurproblem. Men som med alla andra kosttillskott bör man rådgöra med läkare innan intag, och sedan följa rekommenderad dos.
Ökad styrka
Om du ägnar en stor del tid till träning, kan ett tillskott av kreatin vara till nytta. Det finns en mängd olika studier som visar att ett tillskott utav kreatin ökar din styrka generellt med upp till 15%.
Ökad muskelvolym
När man påbörjar en laddning med kreatin så kan man märka att vikten ökar en aning. Detta beror på att kreatinet binder vätskan man får i sig. När vätskan binds i musklerna så leder det till en ökad muskelcellvolym.
Bättre återhämtning och minskad skaderisk
Det finns *studier som rapporterat att ett tillskott av kreatin minskar förekomsten av skador i samband med träning. Ett tillskott av kreatin kan efter en skada även motverka muskelförtvining som sker vid muskel-inaktivitet och påskyndar återhämtningen under rehabiliteringen.
Förbättrad glykogeninlagring
Kolhydrater i form av glykogen utgör en viktig energikälla vid högintensiv styrketräning, och den lagrade mängden glykogen påverkar prestationsförmågan. Kreatin ökar halten av GLUT4 (glukostransportörer) i musklerna och förbättrar kroppens förmåga att ta hand om det glukos som intas. Kreatinet hjälper musklerna att lagra glykogen. Vilket är en viktig energikälla för maximala styrkeprestationer.
Kreatin är billigt!
Hos oss på FitnessButiken hittar du bland annat dXb Kreatin, 500 gram för endast 139kr. Ett kreatin monohydrat med hög kvalité och minst 99.92% reningsgrad.
Källa till studier: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18652080
Källa till dXb: http://www.fitnessbutiken.se/dxb-kreatin-500-gr.html
/Andreas Grönberg