Den så kallade placebo effekten kan anses som en av vetenskapens stora mysterier. Kort sagt är det när patienter får helt verkningslös medicin, men ändå förbättrar sitt sjukdomstillstånd. Det har gjorts studier där forskarna inte vet om dom ska skratta eller gråta åt resultaten? I en studie trodde försökspersonerna att de fick morfin när de i själva verket fick vanlig saltlösning: De rapporterade ändå att smärtan försvann! Ännu mer spöklikt var att om man samtidigt med saltlösningen injicerade opiathämmare som blockerar effekten av morfin så rapporterades ingen smärtlindring. Man har också sett att valium (lugnande medel) i princip är verkningslöst om patienten inte vet att de får det. Och om en läkare ger en patient ett sockerpiller och säger ”du ska nu få en kraftigt lugnande medicin” så blir patienten mycket riktigt lugnare, även på ett mätbart sätt som lägre puls och blodtryck osv. I en annan studie sa doktorn till försökspersonerna att man skulle testa vilken effekt koffein har på reaktionsförmågan. Efter att de fått koffein ökade reaktionsförmågan, men vad försökspersonerna inte visste var att de bara fått ett sockerpiller!
Av denna anledning så är alla studier värda namnet så kallade Dubbel randomiserad och placebo kontrollerad. Vilket innebär att medicinen i fråga måste prestera bättre än ett placebo piller och att varken patienter eller de som administrerar medicinen får veta om det är placebo eller den aktiva medicinen som ges?
Man kan gott anta att diverse pseudovetenskapliga behandlingar och alternativmediciner fungerar enbart via placebo effekten. Ett praktexempel är så kallad homeopati där man i praktiken administrerar vatten med pompa och ståt, för att göra placebo effekten extra stark.
Och vadå, funkar det så funkar det. Om man kan uppnå en bra effekt med enbart suggestion och teater så måste väl det vara bättre än att ta mediciner som kan ha biverkningar m.m.? Men då vill man kanske inte betala mer än för vanlig medicin? Eller så kanske det är en del av varför det ”fungerar” för vissa.
Man kan förklara vissa delar av placeboeffekten
1. Patienter har en tendens att vilja göra sin doktor glad genom att rapportera förbättring när de egentligen inte upplevt någon.
2. ”Regression towards the mean” När en patient söker vård brukar det vara när de mår som sämst. Exempelvis så brukar ett ryggskott sitta i en knapp vecka. Om man efter några dagar med ryggont går till en naprapat och efter det börjar känna sig bättre så kan det vara för att man helt enkelt skulle blivit bättre ändå utan behandling.
3. En intressant mer kontroveriell teori är att kroppen har inbyggda system för att läka sig själv. Dessa system är energikrävande och aktiveras inte förrän kroppen känner att den har rätt yttre omständigheter för detta. Exempelvis när vi får hjälp av ett piller eller en man i vit rock. Man kan väl tänka sig att det under evolutionen skulle kunnat finnas en fördel med detta. Om man tar smärta exempelvis, har kroppen ingen anledning att stänga av smärtan om du inte avlägsnat det som orsakar smärtan. Först när du tagit dig ur den smärtsamma situationen aktiveras kroppens naturliga smärtlindrande ämnen. Då detta system sitter i hjärnan är det troligtvis mycket mottagligt för manipulering. Kort sagt om du lurar din hjärna ”att nu är det bra” så upplever DU att det är bra!
Placeboeffekten utnyttjas också effektivt i kosttillskottsbranschen, genom aggressiv marknadsföring och häftiga etiketter får du känslan av att du kommer flyga i taket redan innan du tar produkten. Och säkerligen kan du även träna hårdare, en effekt som inte skall underskattas då hårdare träning kommer ge dig bättre resultat!
Magnus Westberg, Fysiolog