Din varukorg ()
cload

GUARANTEED SAFE & SECURE CHECKOUT

Fördelning Fett/Kolhydrat/Protein

By Magnus Nilsson 2020 november 12 0 kommentarer

Vad som funkar bäst VS vad som är bäst

Något som jag och mina klasskamrater på nutritionlinjen var sjungande överens om var att livsmedelsverkets rekommendationer för kolhydratintag ( gamla tallriksmodellen) var på tok för höga, 8 skivor bröd om dagen osv. Kändes som att livsmedelsverkets rekommendationer va anpassade till hur vi levde på 50 talet. I dagens samhälle där övervikt är mer regel än undantag så passar denna rekommendation inte så bra som möjligt för så många som möjligt, vilket är tanken med rekommendationerna.

Har du gått till en läkare och frågat hur du ska gå ner i vikt  har svaret ofta blivit ät mindre fett. Men ofta är det snarare ett gigantiskt kolhydrat intag som varit boven i dramat.

Som du kanske uppmärksammat på nyheterna så har SBU kommit ut med nya riktlinjer om kost vid övervikt http://www.sbu.se/sv/Publicerat/Gul/Mat-vid-fetma-/ dvs kommer en läkare från och med nu förmodligen svara att du bör dra ned på kolhydraterna snarare än fettet om du vill gå ned i vikt.

Detta beror på att det kommit studier som visar att det fungerar. Men jag sitter ändå och vrider mig lite i stolen när jag läser det. Anledingen att det fungerar beror på att fett och protein mättar bättre än kolhydrater. Om vi håller oss till proteinrika livsmedel och fett så äter vi i snitt mindre kalorier. Det beror på att de system som styr våra hungerskännslor reagerar på protein och fett men mindre på kolhydrater. Om du lägger upp 500 kcal kyckling och sallad bredvid 500 kcal pommes frites med dippsås kan du också se att du får mycket mer mat om du väljer kycklingen.

Anledningen att jag vrider mig i stolen är att jag samtidigt vet att det inte är optimalt för vår kropp, det är optimalt för vår karaktär snarare. Vi vill/kan inte gå hungriga helt enkelt för då äter vi. Jag tror exempelvis LCHF fungerar bra om du vill gå ned i vikt och har ett kaloriunderskott. Men anledningen till att du har i grädde i grytan och skippar riset är inte att du ska gå ner i vikt av grädden vilket det låter som på vissa LCHF anhängare, dvs dom jobbar aktivt för att äta mycket fett. Det man åstadkommer är trevlig mättnadskänsla som indirekt leder till viktnedgång, men om man kan skippa både riset och grädden så går man utan tvekan ned snabbare i vikt.

Så vad tycker jag? Ja jag vet knappt vad jag tycker och jag kan ha fel, men jag tror det är bättre att gå ned lite snabbare i vikt och skära ned både på kolhydrater och fett men behålla ett relativt högt proteinintag. När målvikten uppnåtts bör kosten anpassas efter din aktivitetetsnivå, mer kalorier och kolhydrater om du tränar mycket och tvärt om. Hmm kanske lite åt Atkinshållet således.

Så nu tänkte jag va 100% konkret för en gångs skull. Detta är mina näringsrekomendationer för dig som vill gå ner i vikt.

Energi: 1500 kcal om dagen

Energi procent
  • Protein 40%
  • Kolhydrater 19%
  • Fett: 41%

 


Magnus Westberg, Fysiolog

Äldre inlägg Nyare inlägg

Nyhetsbrev

Jag godkänner Fitnessbutikens