Din varukorg ()
cload

GUARANTEED SAFE & SECURE CHECKOUT

Muskler och nervsystem

By Magnus Nilsson 2020 november 13 0 kommentarer

Alla rörelser från att blinka till att köra marklyft involverar muskler.

Vid det här laget vet väll de flesta att det finns olika typer av muskelfibrer; typ-1 långsamma muskelfibrer och; typ-2 snabba muskelfibrer. Sedan finns en del undergupper men de lämnar jag därhän.

Typ-1 muskelfibrer är mer uthålliga då de har fler mithocondrier (energi (ATP) producerande organneller i alla celler) De är dock långsammare p.g.a. av att de svarar långsammare på signaler från nervsystemet och svagare p.g.a. av att de ofta är mindre (färre kontraktila enheter).

Typ-2 snabba muskelfibrer är snabba och starka, men bränner snabbt slut på sin energi vilket gör att de är betydligt mindre uthålliga än typ-1 fibrer. De svarar snabbt på signaler från nervsystemet vilket gör dem explosiva.

Man kan tydligt se denna skillnad i olika typer av kött, typ-1 muskelfibrer är mörkare i färgen och gör att hästkött är mörkare i färgen än t.ex. kyckling. Extremt mörkt kött hittar man hos sjöfåglar som flyger långa sträckor och behöver uthålligheten hos typ-1 fibrerna.

Man föds med ett visst förhållande mellan typ-1 och typ-2 muskelfibrer, detta förhållande går inte att påverka nämnvärt. Av denna anledning är du född att antingen vara en sprinter eller en långdistanslöpare. Därmed inte sagt att man inte kan träna sig mer explosiv eller uthållig. Båda typerna av muskelfibrerna kan anpassa sig till att bli mer uthålliga eller explosiva. Men aldrig fullt ut.

En viktig sak att tänka på är att de olika typerna av muskelfibrer hämmar varandra. Du kan inte träna dig till att både vara extremt explosiv och extremt uthållig, det blir alltid en kompromiss. Detta beror i fallet extrem explosivitet på att de långsamma typ-1 fibrerna hämmar explosiva rörelser med sin blotta existens. När du skickar en kraftig signal till musklerna att göra en snabb rörelse så kontraheras de snabba muskelfibrerna ögonblickligen, de långsamma muskelfibrerna hinner inte med. Det gör att de snabba musklefibrerna måste övervinna det fysiska motstånd som de långsamma muskelfibrerna utgör. Hoppas ni förstod det där? Kort sagt typ-1 fibrerna är i vägen för typ-2 fibrerna vid snabba rörelser.

I det andra fallet med uthållighet så är typ-2 muskelfibrerna sämre på att producera ATP under en längre tid, vilket gör att du lättare får mjölksyra. De utgör även en extra vikt som inte kompenseras av ATP produktion i samma utsträckning som om vikten utgjordes av typ-1 fibrer.

Så kort sagt, är du tyngdlyftare ska du i princip inte träna kondition, och är du maratonlöpare ska du inte styrketräna.

Från tanke till rörelse.
Nervsystemet är ansvarigt för att förmedla signaler från hjärnan till nervsystemet. Så när du tänker på att göra ett marklyft skickas signalen från hjärnan via nervsystemet till de muskler som används för att göra ett marklyft. Nervsystemet ser också till att alla dessa muskler (minst 50st i fallet marklyft) arbetar som en muskel. Detta för att det är omöjligt för dig att tänka aktivt på att aktivera alla dessa muskler enskilt. Ju mer du gör samma rörelse, desto effektivare blir nervsystemet på att kontrollera/utföra rörelsen. Du blir också starkare tack vare att nervsystemet lär sig aktivera flera muskelfibrer samtidigt. Detta helt utan muskeltillväxt!

Om man känner till nervsystemets funktion kan man också förklara varför idrottare får en väldigt specifik styrka beroende på vad de gör. Man skulle t.ex kunna tänka sig att en bodybuilder med extremt stora och starka armmuskler skulle vara bra på armbrytning, men så är inte fallet p.g.a att dennes muskler inte kan fungera som en enhet för att utföra rörelsen. Man ska inte haka upp sig på enskilda muskler, tack vare ditt nervsystem kommer att flertal muskler kunna fungera som en för att utföra en komplex rörelse.

Tror att många gymtränande har upplevt denna effekt, man skulle kanske tror att om man tränar riktigt mycket flyes, triceps, pressar och hantellyft framåt att man skulle bli rätt bra på bänkpress då de viktigaste muskler som är viktiga för bänkpress tränas av dessa övningar? Men icke! Skulle inte förvåna mig om man kan dubbla styrkan i dessa muskler, men bara bli 10% starkare i bänkpress.

Nervystemet går relativt fort att träna upp, därför kommer styrkeökningar långt före muskeltillväxt när du börja träna.


Magnus Westberg, Fysiolog

Äldre inlägg Nyare inlägg

Nyhetsbrev

Jag godkänner Fitnessbutikens