Din varukorg ()
cload

GUARANTEED SAFE & SECURE CHECKOUT

Underskatta inte din kropp

By Magnus Nilsson 2020 november 13 0 kommentarer

Får ofta höra folk säga massa elakheter om sina egna kroppar, i stil med: Äter jag inte var tredje timme bryts mina muskler ner, kör jag marklyft skadar jag mig, äter jag det där så får jag cancer, osv.


Faktum är att din kropp har en otrolig förmåga att anpassa sig, inte sällan blir den även starkare som svar på stress i alla dess former. För att gå vidare med exemplen ovan: Om du inte äter på 4-5h timmar så stiger nivåerna av tillväxthormon. Detta för att frisätta fett från fettcellerna och skydda muskelmassan. Marklyft stärker leder, ligament och benstomme och kan snarare motverka skador. Många skadliga kemikalier vi får i oss uppreglerar enzymer i levern som gör att ämnena bryts ned snabbare nästa gång vi får i oss samma eller liknande ämnen.

Detta kanske låter relativt simpelt, men dessa processer som vi ser dem idag tog evolutionen runt 3 miljarder år att utveckla (3000 miljoner år!) Människan som art har visserligen bara funnits i ca 1 miljon år, beroende på hur man räknar. Men de processer som jag nämnt ovan och som vi delar med alla däggdjur på jorden har sin begynnelse redan i det första livet på jorden.

Om ni likt mig gillar hissnade tidsrymder så kan man vidare konstatera att 3 miljarder år är en ¼ del av universums totala ålder.

Det nya i sammanhanget är vårt medvetande, din kropp som tagit 3 miljarder år att utveckla har helt plötsligt fått ett abstrakt tänkande medvetande som kan ifrågasätta våra kroppar. Detta abstarkta tänkande är förmodligen inte mer än 100 000 år gammalt. Dvs. sprillans nytt i dessa sammanhang. Ur evolutionärt perspektiv har detta lett till en aldrig tidigare skådad ironi, nämligen att vårt DNA som designat våra kroppar med det enda syftet att föra sig själv vidare även gjort oss så intelligenta att vi uppfunnit P-piller.

Det jag egentligen vill komma till är att din kropp med många miljarder år av evolution i ryggen klarar av det mesta i form av fysisk stress; Svält, tunga lyft, gå ända till nordpolen, bestiga mount everest m.m., och allt med hälsan i behåll. Psykisk stress i form av exempelvis, överfull mail-box, deadlines, sömnlöshet, skrikiga ungar, bilköer kan leda till allvarliga sjukdomar på relativt kort tid. De hormoner som frigörs är de samma som när vi blir jagade av ett hungrigt lejon (Adrenalin, Kortisol m.fl.). Dessa hormoner kombinerat med fysisk inaktivitet är det som gör skada. Hormoner frigör fett och socker ut i blodet, som kan användas som energi för att fly eller fäkta, förbränns inte och detta kan ge åderförfettning insulinresistens m.m. Under evolutionen har dessa hormoner alltid varit förknippade med fysiska aktivitet, idag är situationen en annan.

Nu kan man ju få uppfattningen att våra kroppar är rätt värdelösa om man tittar på hur mycket vi spenderar på sjukvård. Men med tanke på hur vår livsstil skiljer sig så radikalt mot vad våra kroppar är anpassade till är detta inte så konstigt.

I de allra flesta fall är det din hjärna som sätter begränsningar för hur mycket du orkar med. Undvik psykisk stress, denna typ av stress kommer inifrån. Kom ihåg det! Du stressar dig själv, stresspåslaget är inte nödvändigt för att göra ett jobb snabbt och stress hjälper dig absolut inte att komma fram fortare i bilkön. Det fina är att du i allra högsta grad kan påverka ditt stresspåslag i sådana här situationer. Det finns massvis med olika tekniker, personligen brukar jag helt enkelt ta ett djupt andetag och säga åt mig ” ta de luuungt”.

Många är mycket hälsomedvetna och tänker på allt de äter och dricker, många äter även kosttillskott för hälsan som multivitaminer, fiskolja m.m. Men du kan göra din hälsa och välbefinnande en stor tjänst genom att minska nivån av psykisk stress. Däremot får du gärna stressa gärna kroppen med fysisk stress i form av träning, det mår den bara bättre av!


Magnus Westberg, Fysiolog

Äldre inlägg Nyare inlägg

Nyhetsbrev

Jag godkänner Fitnessbutikens