Din varukorg ()
cload

GUARANTEED SAFE & SECURE CHECKOUT

Kosttillskottsguide för nybörjare

By Magnus Nilsson 2020 november 12 0 kommentarer

Rätt kosttillskott är en otroligt värdefull hjälp, men som nybörjare är det svårt att veta vad man behöver? För den oinvigde är det lätt att drunkna i information och alla goda råd, för ALLT verkar ju bra! Här kommer några korta råd för dig som behöver hjälpa att veta vad du skall börja leta. Du som hållit på ett tag och vet vad du behöver och varför kan glatt klicka dig vidare till andra sidor där vi går mer på djupet i djungeln kring kosttillskott och fysiologi!

Till att börja med är det viktigt att poängtera att kosttillskott är just TILLSKOTT! Det är alltså inte produkter som på egen hand gör att du går ner i vikt, får större muskler, bättre kondition eller vad nu målet är? Utan produkter som du skall ta som tillskott till din ordinarie kost, för att ge dig rätt möjligheter att dra nytta av din träning.

Så vad skall jag börja med?
Innan du lägger en enda krona på kosttillskott skall du se till att börja träna! Vad du tränar är egentligen ointressant, så länge du rör på dig! Promenader eller maraton, sitt-ups i vardagsrummet eller styrketräning på gymmet? Vad, hur, när och hur mycket du vill träna är upp till dig, det viktiga är ATT du rör på dig!

Men vi utgår ifrån att du kommit över steget att börja röra på dig, och tränar med någorlunda regelbundenhet. Och nu har du börjat fundera över om kosttillskott kan hjälpa dig att komma vidare, men vet inte var du skall börja?

En bra start är att köpa någon typ av multivitamin, mineraltillskott eller liknande. När du tränar bryter du ner kroppen, vilket gör dig mer mottaglig för infektioner och sjukdomar. Det är därför viktigt att du får i dig vitaminer som stärker immunförsvaret.

Nästa steg
Nästa steg är kosttillskott som hjälper dig med återhämtningen. Det viktiga här är inte att prestera mer under träningen, utan att snabbare återhämta sig. Det vanligaste är Gainer, som består av ca 25% protein och 75% kolhydrater. En Gainer direkt efter träningspasset gör att du inte blir lika trött, utan kolhydraterna ger dig snabb energi. Och proteinet ger energi till musklerna, vilket gör att träningsvärken mildras och du snabbare bygger upp starka och större muskler!

En nackdel (?) med Gainer är dock att det innehåller mycket kolhydrater. Är du ung och/eller tränar hårt är det inga problem. Men är du lite äldre och tränar främst för att gå ner i vikt, eller i vart fall förhindra ytterligare viktuppgång är mer kolhydrater oftast inte det du behöver… Då rekommenderar vi att du stället läser vidare, och försöker hitta ett proteinpulver som du gillar!

Protein
Det absolut mest kända och vanligaste kosttillskottet är proteinpulver, vilket också är det kosttillskott som de flesta nybörjare inom gymträning börjar med. Och inget fel med det, tränar man hårt bryts musklerna ner och protein ger de byggstenar som behöv för att bygga upp dem! Vad färre tänker på är att musklerna bryts ner även i andra sporter, så proteinpulver som tillskott är lika värdefullt även för löpare, simmare, fotbollsspelare m.fl. Så när du kommit igång med din träning lite mer seriöst rekommenderar vi att du börjar äta protein som kosttillskott mer regelbundet. Det finns en uppsjö av olika proteinpulver på marknaden, som är tillverkade med olika syften. Men för dig som inte orkar eller vill sätta dig in i exakt vad det är du behöver rekommenderar vi ett proteinpulver med flera olika typer av protein, som fungerar bra som allround protein. T.ex. dXb Fusion 5, som fungerar lika bra dygnet runt.

PWO
PreWorkOut är ett samlingsbegrepp för produkter som tas innan träning. PWO är inget som behövs för nybörjare, utan rekommenderas till den som hållit på ett tag. De flesta PWO:er ger i sig inget förbättring av muskelstyrka eller kondition, utan ger dig bara mer kraft att träna hårdare. Och lyfter du tyngre, fler gånger och längre tid blir du naturligtvis starkare! Men att bara ta PWO ger ingen om helst effekt, du måste svettas också! Vissa PWO-produkter innehåller dock andra tillskott som BCAA eller andra aminosyror vilket naturligtvis ger en positiv effekt på muskeluppbyggnaden. Men som huvudsyfter har alla PWO:er att ge dig mer pump och att hjälpa dig att träna hårdare, inte att ge positiva effekter utan träning!

Av egen erfarenhet vet jag att man skall ta det försiktigt med PWO i början, tills man lärt sig hur kroppen reagerar och hur mycket träning man tål? Det är lätt att känna sig jättestark och lyfta alldeles för mycket första gången. Och sedan ligger man hemma med grym träningsvärk i flera dagar, och slutresultatet blir sämre än det blivit utan PWO. Men rätt använt är det väldigt effektivt, då det hjälper dig att få ut maximalt av träningspasset!

Kolhydrater / Sportdryck
För i tiden kallades det sportdryck, numera är benämningarna Malto, Carbs, Vitargo, Dextro och liknande. Och det finns en uppsjö av olika smaker och sammansättningar. Men principen är densamma: genom att ta snabba kolhydrater som kosttillskott ger du kroppen energi och du orkar mer. Under tävling är det odiskutabelt att du skall ta det, då handlar det om att prestera på max just vid det tillfället!

Under träning är det inte lika säkert att du skall ta det? Har du problem med vikten och tränar främst för att gå ner i vikt rekommenderar vi hellre att du tar vatten under träningspasset. Det är bättre att kroppen får ta av fettreserverna och omvandla dem till energi, än att tillföra kolhydrater.

Men har du inga viktproblem så kan snabba kolhydrater under träningen ge dig energi att hålla på längre och träna hårdare och därmed ge dig bättre resultat! Och ägnar du dig åt uthållighetsidrotter om att springa maraton, åka Vasaloppet o dyl. så måste du självklart tillföra kolhydrater för att orka hela vägen in i mål! Så får det bli hur det vill med ev. viktuppgång…

Fördjupning
Med en bra multivitamin, PWO före träningen, Gainer efter träningen, ev. snabba kolhydrater under passet och tillskott av proteinpulver har du kommit en bra bit på väg att ha kosttillskott som hjälper dig till en sundare och starkare kropp! Är du fortfarande inte nöjd utan känner att du vill ha ännu bättre produkter finns det hur mycket som helst att botanisera bland. Aminosyror för bättre muskeltillväxt, Tribulus för högre testosteron nivåer, Kaseinprotein före läggdags, fettförbrännare för att gå ner i vikt, m.m. Alla kosttillskott är bra för något, men ingen behöver allt. Och det fascinerande med träning är att man aldrig blir fullärd, det finns alltid nya saker att lära sig om sin kropp. Både hur man tränar och om vad man stoppar i sig? Så testa dig fram, sök information och fråga om råd tills du hittar det som passar just DIG!

/ Robert Strandäng

 

 


Nyare inlägg

Nyhetsbrev

Jag godkänner Fitnessbutikens