Din varukorg ()
cload

GUARANTEED SAFE & SECURE CHECKOUT

E-Nummer bu eller bä

By Magnus Nilsson 2020 november 13 0 kommentarer

Kommer ofta i kontakt med folks som är livrädda för så kallade E-nummer. Detta är ungefär  som att säga att all mat som börjar med bokstaven s är farliga. Det finns hundratals olika E-nummer, när du exempelvis äter  ett helt naturligt äpple får du bland annat i dig E-300 (C-vitamin) och E-440 (pektin) när du äter Curry E-100 (kurkumin) och från tomater får du E-160d (Lycopen) när du tränar bildas E-270 i dina muskler (mjölksyra) Utan E-307 i din kost (E-vitamin) överlever du inte, samma sak med E-101 (riboflavin/vitamin B2) 

En stor del av dessa E-nummer är helt naturliga och förekommer dagligen i din kost även om du bara äter helt naturlig mat direkt från moder natur. Många av av E-nummer är vitaminer som vi inte kan leva utan. Andra är helt vanliga och ofarliga fibrer. 

Jag förstår att de kemiska namnen på många av E-nummer kan verka skrämmande, ex E-535 Kaliumferrocyanid m.f. men då kanske vitamin B12 låter ännu värre (Cyanokobalamin) 

E-nummer är bara ett enkelt sätt att skriva ut komplicerade namn som annars inte skulle få plats på etiketten. De ämnen som finns på E-nummer listan är tänkta att använda i sånt som vi äter, därför är kontrollen av dom hårdare. Så doser m.m . är reglerade. Värre är det med andra ämnen vi kommer i kontakt med från Hudvårdsprodukter och elektronik m.m, då det inte är tänkt att vi ska äta det så är det mindre strikt. Många av de giftigaste ämnena går lätt genom huden eller kommer in via lungorna. Personligen är jag mest oroad över hormonstörande ämnen i plaster, detta pga att det krävs så otroligt lite för att påverka oss, framför allt gäller det mjuka plaster och plaster som kommer i kontakt med varm mat.

Många ”E-nummer” tillsätts för att göra maten säkrare, de eventuella risker med E-nummer i sig bleknar i jämförelse med eventuella toxin producerande bakterier och mögelsporer som skulle kunna bildas om dessa konserveringsmedel inte tillsätts. Eller härska om inte antioxidationsmedel tillsätts. 

I E-nummer listan finner man många ämnen som inte skulle vara nyttiga i höga doser, men så är det med alla ämnen, beakta att man beräknar att vi människor får i oss ca 40.000 olika ämnen per dag, att oroa sig för de hundratal som faktiskt är godkända för att ha i livsmedel är inte rationellt.

Det är absolut möjligt att det i E-nummer listan finns ämnen som skulle kunna påverka oss negativt på lång sikt även i de doser som de förekommer i livsmedel. men då kan man inte dra alla E-nummer över en kam, Tycker snarare att det är ganska fascinerande att mänskligheten kommit så långt att vi använder egenskaper hos vissa livsmedel för att konservera andra. Citrus frukter producerar exempelvis Askorbinsyra för att de inte ska ruttna lika snabbt, vi använder denna askorbinsyra (E-300) för att bevara andra livsmedel på samma sätt. Så i många fall är det ett naturligt och bra sätt att förlänga hållbarheten på vår mat.

Summa summarum oroa dig inte.Magnus Westberg, Fysiolog

Äldre inlägg Nyare inlägg

Nyhetsbrev

Jag godkänner Fitnessbutikens