Din varukorg ()
cload

GUARANTEED SAFE & SECURE CHECKOUT

Vad är det att vara hälsosam?

By Magnus Nilsson 2020 november 12 0 kommentarer

När jag hör ordet hälsa får jag per definition upp en bild på en kvinna. Hon har allt det media framställer som hälsosamt: långa smala ben, magrutor och vältränade armar. Håret är långt och vårdat, tänderna är synligt vita eftersom hon, såklart, ler stort medan hon springer milen. Hon mår bra. Inga spår av psykisk stress eller utmattning. Hon äter bra – mest grönsaker och protein, kolhydrater är ju förbjudet likså fett i annan mån än avokado och några nötter då och då. Hon dyrkar rawfood och skulle aldrig äta något annat än ekologiskt. Ibland avnjuter hon en bit mörk choklad och ett glas vin, för att unna sig. Hon är helt enkelt en hälsosam människa, framställd från medians idealisering.

Men vad är då hälsa per definition?

Enligt WHO är det ”ett tillstånd av fullkomligt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro från sjukdom” (1948). Jag tycker det låter som en utopi. Att sträva efter optimal hälsa, som betyder välbefinnande på alla plan, tror jag gör en ohälsosam. Just att det är exakt det media framhäver hälsa skrämmer mig. Det räcker inte längre att vara frisk– man måste nu må helt fantastiskt bra.

För mig är hälsa lika med balans. Vi har alla en individuell våg som avgör vad som är bäst för oss. Våra handlingar påverkar hur sidorna faller. Är man överviktig är det hälsosamt att gå ner i vikt. Då har dåliga val påverkat att ena vågskålen fallit ner och man behöver ändra om i livet för att få balans. Är man deprimerad är det inte hälsosamt att träna 10 pass i vecka och samtidigt vara socialt aktiv varje dag; kroppen skulle inte orka det och balansen skulle slås ur spel. Är man ätstörd behöver man hitta ett ”lagom” för att väga upp de extrema. Man behöver känna efter om man har balans.

Jag vet vad jag tycker är hälsosamt. Jag tycker det är hälsosamt att må bra och känna glädje i sig själv. Man ska inte följa någon diet, och man skall vara kritisk när man hör kosttips. Varför skulle kolhydrater vara farligt för dig? Är det verkligen bra att bara äta fett? Passar det dig att fasta två dagar, eller triggar det igång ett dåligt beteende? Dieter är till för människor som är överviktiga och vill hitta hälsan. Men bara för att det är en diet betyder det inte att den är hälsa.

Jag anser att man ska äta god och bra mat lagat från grunden. Så mycket vegetariskt och ekologiskt som möjligt eftersom det gynnar både samhället och naturen. Lyssna på kroppens hunger och mättnadssignaler, och inte räkna kalorier då att mat inte är siffror. Att äta det man är sugen på gör att man tillgodoser kroppens behov – om det så är apelsiner eller choklad man cravar. Lyssnar man finner man balans.

Det är samma med träning. Man behöver inte träna hårda pass varje dag för att vara hälsosam. Egentligen räcker det faktiskt med 11 minuters varje dag för att uppnå optimala hälsoeffekter. Att faktiskt träna dig hälsosam. Och det ska vara något du tycker är kul. Varje pass kanske man inte skrattar sig igenom men det ska fortfarande vara så att man känner glädje inför att röra på sig. En tredje aspekt i vågen är vila. Att tillåta sig vila, fysiskt och psykiskt. Låta tankarna vara någon annanstans än på vad man ska göra, när man skall göra det och varför man gör det. Det är viktigt att få vara.

Har man balans i både kost och träning är man för mig en hälsosam människa, och eftersom vågen är så olika för alla är hälsa individuellt. Alla råd är inte för alla; alla sätt är inte för massan. Den generaliserade bilden säger egentligen inget om hälsa, och WHO’s begrepp är enligt mig ouppnåeligt. Precis det som hälsa inte ska vara! Man skall kunna känna sig tillfreds och tillåta sig att känna sig hälsosam utan att andras definition påpekar att man kunde vart nyttigare.

Att vara hälsosam är att känna sig själv. Så sträva inte efter en konstruerad bild utan sträva efter ditt bästa du.

/Fanny


Äldre inlägg Nyare inlägg

Nyhetsbrev

Jag godkänner Fitnessbutikens