Din varukorg ()
cload

GUARANTEED SAFE & SECURE CHECKOUT

Det du stöttar blir svagare!

By Magnus Nilsson 2020 november 12 0 kommentarer

Talesättet gäller mycket i livet, använder du t.ex GPS för att stötta ditt lokalsinne blir ditt lokalsinne sämre, lagrar du alla telefonnumer i din telefon blir du sämre på att minnas telefonnummer, osv.

Detta gäller också i allra högsta grad din kropp!
T.ex. använder du dragremmar försvagas musklerna i underarmen. Använder du skor med mycket stöd försvagas muskler och ligament i foten. Även handledslindor m.m gör att du hjälper dina muskler, vilket gör att dom inte behöver stärkas och anpassa sig till belastningen.

Det är inga problem att använda hjälpmedel någon gång ibland, inför en maxbelastning eller liknande. Men jag ser folk bedriva hela träningspass med dragremmar och handledslindor m.m. Många kanske struntar fullständigt i hur starka dom är i greppet och handlederna, de prioriterar att kunna sätta maximal press på t.ex. ryggmuskulaturen utan att greppet blir en begränade faktor. Och i många fall kan det vara ett vettigt argument, men knappast i varje set varje träning? Greppstyrka går relativt snabbt att träna upp, så när du börjar styketräna ska du absolut inte använda dragremmar, dina greppmuskler kommer inte att vara begränsande faktorn i första taget. Visst det är bekvämt att träna med dragremmar. Men träning ska inte vara bekvämt, utan ge resultat!

Om du är kroppsbyggare och har många år av träning bakom dig så lägger jag mig inte i om du använder dragremmar, styrkan och uthålligheten i underarmarna kan ha svårt att hänga med styrkan i ryggmuskulaturen. Men om du precis börjat styrketräna eller använder mindre än 50kg i hantelrodd så bör du definitivt inte använda dragremmar.

Om du stödjer din underarmsmuskulatur med diverse hjälpmedel så utvecklas inte muskulaturen, men vad som kan vara värre är att ligamenten och senorna inte stärks. Detta kan leda till skador på sikt. Om du har stora starka rygg och armmuskler och ska lyfta något där du inte använder dragremmar så riskerar vikten att vara för tung för dina fingrar och handleder trots att den känns mycket lätt för dina armar. Detta kan t.ex leda till problem som tennis- och golfarmbåge. Dessa skador beror på att fästena för underarmsmuskulaturen blir överansträngda. När du använder lindor och dragremmar stärks inte dessa fästen, vilket gör dig mer skadebenägen längre fram.

Styrketräning handlar inte bara om att stärka musklerna, även senor och ligament måste anpassa sig till belastningen. Om du hjälper dina ligament redan från början kommer dina muskler att utvecklas medan ligamenten inte får samma träning. Detta är orsaken till många knä och fotproblem som löpare får; nya moderna löparskor stödjer foten och hjälpen den att hålla rätt form (ett valv) vilket i normala fall är ett jobb för senor och ligament. Men då löparen stödjer dessa med skorna så stärks de inte vilket kan leda till framtida skador.

Kroppen är lat, den anpassar sig bara till belastningar den utsätts för! Och den gör det bara om du ra ger den en chans. Tänk på hur snabbt musklerna och benstommen försvinner på astronauter i viktlöshet, för att muskler m.m. inte används på samma sätt. Använder du dragremmar, lindor, hålfotsinlägg m.m. gör du en liknade grej i miniformat.

Om du tagit till dig av denna artikel så är det mycket bra, men var försiktig. Att gå från att ha använt dessa hjälpmedel till att lägga dem på hyllan kan bli för mycket för kroppen så ta det stegvis; fasa ut dem så att kroppen hinner anpassa sig.


Magnus Westberg, Fysiolog

Äldre inlägg Nyare inlägg

Nyhetsbrev

Jag godkänner Fitnessbutikens