Din varukorg ()
cload

GUARANTEED SAFE & SECURE CHECKOUT

Prioritera din träning

By Magnus Nilsson 2020 november 13 0 kommentarer

Tänkt dig att du startar dagen tidigt med en uppfriskande morgonpromenad för att sedan komma hem och avnjuta en god och stor frukost. Det finns inget bättre sätt att starta dagen på än med motion som får en att känna sig levande. Kylan biter tag i kinderna och solen stiger sakta men säker upp på himlen samtidigt som din sömniga kropp vaknar till liv. Att då komma hem till ett varmt hus, tända några ljus och under tiden koka ihop en krämig proats – det är underbart.
Om man startar dagen med motion kombinerat med en lugn och skön frukoststund får man ut mer av den resterande dagen. Du blir på mycket bättre humör än om du skulle stressat upp ur sängen och snabbt slängt i dig en slarvig frukost på språng. Frukost är dagens viktigaste mål och med rätt frukost sätter du igång din förbränning för hela dagen. Forskning visar att de som hoppar över frukosten småäter mer under dagen och att de därför har lättare att gå upp i vikt. Så gör dig själv en god gärning och ät en stadig och nyttig frukost som innehåller alla näringsämnen, både kolhydrater, protein och fett. Om du får i dig alla näringsämnen i en bra balans så håller du dig mätt ända fram till lunch och minskar risken för blodsockerfall. Om du vill äta hälsosamt gäller det att äta dig mätt på riktig mat för att minimera sötsug. Med en ordentlig frukost i magen har du de bästa förutsättningarna för att göra det bästa utav dagen och ha energi och ork till ett träningspass så att du fylls med endorfiner och blir på bra humör. Det finns dock många som inte tar sig tid till motion och träning och på så sätt missar de en underbar del av livet samtidigt som de inte tar hand om sina kroppar på bästa möjliga sätt. Vi är gjorda för att ha ett aktivt liv. Människan är skapt för att röra på sig och inte för att sitta still en hel dag framför datorn.

Det finns inget som heter ”jag har inte tid för träning”. Det gäller att ta sig tid för det man vill och att välja att prioritera träningen. Inga ursäkter! En timmes träning om dagen är endast 4 procent av ditt dygn. Det är endast ditt eget ansvar och ditt val hur mycket tid just du vill lägga ner på din träning. Träning som inte bara ger dig lyckokänslor i nuet utan också förlänger ditt liv. Träning minskar nämligen risken för folkhälsosjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Jobbar eller pluggar du hela dagen gäller det att hitta alternativa lösningar. Du kan t.ex. gå upp 40 minuter tidigare än du tänkt för att hinna ta en morgonjogg eller så kan du gå till gymmet på lunchen. Ta med dig dina kollegor eller pluggkamrater så kombinerar du träningen med socialt umgänge. Försök få in vardagsmotion. Lite rörelse är bättre än ingen alls! Ta alltid trapporna istället för hissen och varför inte ta ett promenadmöte istället för att sitta still på ett kontor i en timma. Om du har ett stillasittande arbete kan du ta korta pauser och varva stående och sittande arbete om vartannat så att du håller igång blodcirkulationen och minskar risken för exempelvis stelhet. Att prioritera träning är att prioritera dig själv, din hälsa och ditt mående men även dina nära och kära. Du kommer bli på bättre humör och vara en trevligare och piggare människa om du ger din kropp tillräckligt med träning och motion. Tänk långsiktigt och skriv upp positiva effekter av din träning som du kan mötas av varje dag för att hela tiden peppa och motivera dig själv. Sätt upp realistiska mål och delmål – motivationen ökar när du kan bocka av ett delmål. Du kommer känna dig starkare och få extra energi och motivation till att fortsätta utvecklas och vilja träna.

Du behöver komma fram till rutiner som passar just dig och ditt liv. Jämför dig inte med andra och se till att fokusera på dig själv. Vi har alla olika förutsättningar så det finns inget skäl till att jämföra dig med andra. Såklart är det peppande att motivera varandra men det är en annan sak än att jämföra sig med varandra. Har du svårt att få tummen ur och komma iväg till gymmet efter en lång dag på jobbet? Bestäm träff med en träningsparter så blir det svårare att skippa träningspasset. Kämpa på tillsammans och ha en gemensam utmaning som mål. För en del kan ett mål vara att bara komma iväg till gymmet medan andra har mer specifika mål. Nya mål och nya utmaningar är motiverande och ytterligare morötter att kunna kämpa för. Något av det viktigaste är att träningen ska vara kul! Tycker du inte om crossfit? Gör inte det då. Träna det du tycker om och det du mår bra av. Det finns en träningsform som passar alla. Det gäller bara att hitta den! Men ha i åtanken att variation är nyckeln till framgång och utveckling. Lagom av allt är bäst, även när det kommer till träning. Om du kan komplettera din specifika träning med en annan träningsform så kommer du bli mer genomtränad , få bättre resultat och undvika förslitningsskador. Att cykla, vandra eller simma är mjuka och snälla träningsformer som inte belastar dina muskler och leder lika mycket som t.ex. löpning gör. Så även om du bara gillar att springa kan det löna sig att komplettera med annan träning vid sidan av. Se till att variera träningen på gymmet så att du inte fastnar i samma vanor och inte lika lätt får resultat. Variera din träning och chocka kroppen så ska du se att träningsvärken kommer som ett brev på posten. Men kom ihåg att inte avgöra om ditt träningspass varit bra eller dåligt beroende på om du fått träningsvärk eller inte. Du kan ha gjort ett riktigt bra pass men ändå inte få träningsvärk.

Älskar du att vara i gymmet med den peppigaste spotifylistan dunkande i öronen, lyfta tungt, få nya personbästan och sippra BCAA? Gör det då! Gör det som du mår bra av och du kommer inte vilja sluta träna. Glädje och lycka är ett bra recept på hållbara lösningar och det är det som i slutändan ger en lycklig och välmående kropp.

/Johanna och Ida

Äldre inlägg Nyare inlägg

Nyhetsbrev

Jag godkänner Fitnessbutikens