Din varukorg ()
cload

GUARANTEED SAFE & SECURE CHECKOUT

Armbrytning for dummies

By Magnus Nilsson 2020 november 12 0 kommentarer

Jag tror att de flesta har brutit arm någon gång, om inte hemma på köksbordet så mot folk på krogen? Så hur ska du göra för att vinna? Läs vidare så kommer du ha betydligt större chans nästa gång.

Självklart är det bra att vara stark när man bryter arm, men med rätt teknik behöver du inte vara det. På en tävling jag var på dök det upp några strongman killar. Dom hade ingen chans mot de rutinerade armbrytarna. Jag kan lova att den största killen du kan peka ut på gymmet inte skulle slå sveriges bästa 65kg tjej.

I professionell armbrytning är styrka otroligt viktigt eftersom alla kan tekniken, men dina kompisar och de du möter på krogen kan den med största sannolikhet inte.

Reglerna i armbrytning är:

Innan start:
Axlarna parallella med bordet
Händerna i mitten på bordet
Raka handleder

OBS: När starten gått får man böja handleder, vrida axlar och dra bäst man vill så länge man inte lyfter armbågarna från/av bordet.

Det finns två grundläggande tekniker som används på tävling, gör den som känns mest naturlig för dig.

1: Hook
Flexa handleden (böj den innåt) och dra mot dig; Tänk dig en hantelrodd som avslutas med att du stoppar handen i vänstra bröstfickan om du kör med höger arm. Försök inte att vrida armen inåt, de musklerna är svaga och jobbar i ett biomekaniskt dåligt läge, dessutom är skaderisken stor.

Gör du denna teknik korrekt mot en nybörjare kommer du använda dina ”stora” rygg och armmuskler mot dennes Teres Major (liten muskel i skuldran som roterar armen inåt). Försök att dra så mycket du kan, sidorörelsen kommer av att du följer med med kroppen en aning.

2: Top Roll
I en Topp roll attackerar du motståndarens fingrar och böjer dennes handled bakåt. Denna teknik är mycket effektiv mot motstånadre som är större och starkare. Tänk dig att du från start ska göra en hammercurl mot din egen haka, dra med ryggen bakåt samtidigt. Försök att lägga kraften mot fingrarna på motståndaren, du kan med fördel även flexa handleden något. I en top roll är det viktigt att vara snabb annars riskerar du att bli hookad av motståndaren om han också läst denna artikel.

3. High Hook
Denna teknik använder jag själv på tävling, bemästrar du den är jag säker på att det är den optimala tekniken även för krogen och köksbordet. Det är en en blandning mellan de 2 övre teknikerna, målet är att rotera ut motståndarens handled så att dennes handflata pekar upp i taket. Här är det superviktigt att dina knogar är placerade ovanför din motståndares handrygg. Så ta ett grepp så långt upp du kan i riktning mot motståndarens ansikte. Sen i starten flexar du din egen handled kraftigt och drar med ryggen mot dig.

Titta gärna på youtube klipp med matcher så får du en uppfattning om hur det går till på riktigt.

Det är också viktigt att vara snabb och explosiv. Om du fastnar 1 dm från bordet mot någon stark kille som håller dig där kan du placera axeln ovanför handen och trycka ner den med triceps och din kroppstyngd.

Några fulknep:
Försök att börja så nära dig som möjligt. Ofta sitter man vid ett bord som är ganska brett, håll handen nära dig själv och ha armbågen nära din kropp, försök att få motståndaren att redan från start sträcka ut sin arm och sitta med sin armbåge långt ifrån sig.

Börja med lite böjd handled (flexad) om du vill hooka.

Tjuvstarta lite, extra effektivt i top roll och high hook.

Frakturer inom professionell armbrytning är ovanligt, men bryter du på fel sätt är risken ganska stor. För att undvika skada: Tänk dig att du har två linjer som går från vardera axel och rakt framåt, ha alltid din hand innanför dessa linjer, dvs. innanför dina axlar. Detta innebär i praktiken att du ska vara vänd mot din hand. Gör du inte detta kan du fått ett rotationsvåld på humerus (överarmen) som kan resultera i en otrevlig spiralfraktur.

Att bryta arm är bland det roligaste som finns i hela världen, det kombinerar styrka, teknik, uthållighet, taktik, snabbhet och det utförs man mot man och kvinna mot kvinna.

Värken du garanterat kommer att få är bara ett tecken på att du blir starkare och bättre.

Om du gillar det finns det mängder av klubbar och flera hundra aktiva armbrytare att tävla mot.

Lycka Till


Magnus Westberg, Team Stockholm armwrestling

Nyare inlägg

Nyhetsbrev

Jag godkänner Fitnessbutikens