Din varukorg ()
cload

GUARANTEED SAFE & SECURE CHECKOUT

Hur komma igång med träningen?

By Magnus Nilsson 2020 november 13 0 kommentarer

Har du fått till rutiner som gör att du regelbundet tränar? Har du aldrig problem med motivation eller tid, utan ser till att de träningspassen du planerat alltid blir av? Grattis, då kan du sluta läsa här!

För alla er andra kommer här några högst personliga råd om hur kan skapa vanor som gör att du kommer igång. Alla har olika mål med sin träning, bättre kondition, gå ner i vikt, starkare, snyggare muskler, osv. Själv har jag ett ganska enkelt mål: Jag skall längta till nästa träningspass! Om jag når det målet kommer jag att fortsätta träna, och då kommer jag att fortsätta må bra! Jag skall inte tävla mot någon annan än mig själv, så jag har inga prestationskrav utan vill helt enkelt bara röra på mig för att jag mår bättre då!

Den bästa träningen är den som blir av! Behöver du lite påtryckningar för att komma iväg rekommenderas starkt att du bokar in dig på gruppträningspass. Har man väl bokat sig vill man ju inte avstå, eller hur?

Har man istället svårt att veta när man kan träna är det bättre att träna på egen hand. För undertecknad blir det bara stressande att veta att jag har en tid att passa. Då är det bättre att ta en löprunda när det går, vilket i mitt fall oftast blir när barnen har somnat… Dock kräver det lite mer disciplin, det är lätt att hitta på ursäkter när det inte finns någon tid att passa!

Brist på tid är den vanligaste ursäkten för att hoppa över träningen, och visst är det svårt att hinna med allt. Men det handlar oftast mest om prioritering, för nog har du en kvart om dagen över? Och mer behövs inte för att det skall göra skillnad! Hoppa över kaffe & kaka på lunchen, gå en promenad istället så får du både syre och fart på ämnesomsättningen. Och bli inte avskräckt av alla reportage om ”över människor” som går upp 04.00 för att hinna springa 2 timmar före jobbet. Det är inte de som du skall jämföra dig med, du skall hitta rutiner som passar dig och ditt liv!

Hur hårt man skall träna är högst individuellt? Det skonsammaste är att börja försiktigt och öka träningsmängden i takt med att kroppen blir starkare. Nackdelen är att det tar längre tid innan man ser konkreta resultat, och då är det lätt att man tappar motivationen. Men för dig som är ovan och inte tränat på länge är det definitivt att rekommendera!

För dig som tränat hårt tidigare, men av olika orsaker inte tränat på ett tag kan jag rekommendera en annan metod. Jag själv är ”periodare” vad gäller träning, jag försöker träna regelbundet, men varje år blir det av någon orsak ett uppehåll på några månader. Sjukdom, jobb, sjuka barn, husrenovering eller??? Oavsett orsak är det lika trögt att komma igång igen! Min metod är då helt enkelt att köra stenhårt i princip dagligen i ca en månad, och sedan trappa ner till normal träningstakt. Eftersom jag har i princip konstant träningsvärk i en månad är det inte särskilt njutbart, och en fysiolog hade förmodligen klagat högljutt på hur dåligt det är. Fördelen är dock att jag snabbt kommer i form, efter en månad tar jag det lugnt ett par dagar och helt plötsligt är det skönt att träna igen!

Oavsett vilken metod du väljer är det viktigt att du upplever träningen som njutbar, annars kommer du aldrig att orka hålla på i längden. Om ”alla” säger att spinning är det bästa för dig, men du avskyr att gå till spinning passen så är det helt enkelt inte rätt träningsform för dig. Då är det bara att pröva något annat, tills du hittar en typ av träning som just DU njuter av! Om det är lugna promenader eller springa maraton spelar ingen roll, så länge träningspassen blir av!

/Robert Strandäng

Äldre inlägg Nyare inlägg

Nyhetsbrev

Jag godkänner Fitnessbutikens