Din varukorg ()
cload

GUARANTEED SAFE & SECURE CHECKOUT

Träna bort ryggproblem?

By Magnus Nilsson 2020 november 13 0 kommentarer

Ryggskott eller bara ”ont i ryggen” är ett problem som drabbar allt fler. Allt ifrån riktigt allvarliga problem till bara lite små ont. Alla kan drabbas, men är du lång, överviktig och har ett stillasittande jobb öka risken. Har problemen blivit allvarliga behöver man naturligtvis få professionell hjälp, men innan det går så långt kan man göra en hel del på egen hand!


Och det handlar inte om några dramatiska saker, utan bara att tänka sig för och lägga om lite vanor. Grundläggande är naturligtvis att sitta ordentligt, ha en bra arbetsplats och en vettig säng. Men den här sidan handlar ju om träning, så vi skall inte ha någon djupdykning i ergonomi.

Träningsmässigt handlar det om att regelbundet träna bålen! Dvs. både mage och rygg, för att få en god stabilitet och jämn fördelning av musklerna. Tränar du bara mage eller rygg är risken stor att du kommer att snedbelasta ryggen och då får du problem trots att du tränar. Försök att varva mag och ryggövningar, så undviker du de problemen. Och glöm inte att även träna de sneda musklerna i ryggen, dvs. de som du använder när du vrider dig.

På de flesta gym finns det maskiner för bålträning, och fördelen med dem är att det är i princip omöjligt att göra fel. Och därmed får du tränat rätt muskler, något som kan vara svårt när man tränar på frihand. Men nackdelen är att du oftast sitter fast i en viss position när du gör övningen. Kanonbra för just den muskelgruppen som du tränar! Men nu skulle vi väl träna upp stabiliteten för att undvika ryggproblem? Och då behöver du även träna upp alla små muskler, inte bara några enstaka muskelgrupper! Att många sedan vill träna magen extra mycket för att få ett snyggt sexpack är en annan sak som inte har med ryggproblem att göra…

Jag själv hade återkommande problem med ryggskott, trots ambitiös gymträning. Ändå tills en sjukgymnast tipsade mig om att använda en balansboll när jag tränade. Och jag trodde inte det var sant, jag hittade muskler jag inte visste jag hade! Genom att t.ex. göra situps på en balansboll så behövde jag aktivera betydligt fler muskler, bara för att hålla balansen. Och sedan finns det hundratals övningar till att göra! Så numera har jag för vana att vid varje besök på gymmet träna både mage, rygg och vrid-övningar i maskin. Och sedan göra en eller två övningar på en balansboll. Det tar naturligtvis en stund extra vid varje träningstillfälle, men när jag vet resultatet av att fuska med den träningen är det lätt att motivera sig.

/Robert Strandäng

Äldre inlägg Nyare inlägg

Nyhetsbrev

Jag godkänner Fitnessbutikens