Din varukorg ()
cload

GUARANTEED SAFE & SECURE CHECKOUT

Styrketräning för ungdomar?

By Magnus Nilsson 2020 november 13 0 kommentarer

En fråga som många ställer sig om man kan styrketräna innan man är färdigvuxen? En vanlig fördom är att det är farligt att styrketräna innan man är färdigvuxen, det kan t.o.m. vara farligt!

Ingenting tyder på att det är farligt att styrketräna redan i unga år, men självklart måste träningen anpassas till barnens förutsättningar och behov! Oavsett ålder är det aldrig nyttigt att träna fel, lyfta för mycket och utsätta kroppen för onormala påfrestningar. För barn och ungdomar som inte är färdigutvecklade kan det lätt leda till skador. Och det finns ingen anledning att maximera belastningen, före puberteten kan du ändå inte bygga upp några stora muskler!

Så länge det går bör barn pröva på flera sporter, ju senare de tvingas specialisera sig desto större chans att de lyckas bra i en sport! Och med lyckas bra räknar vi faktiskt inte, som många tror, att nå eliten. Utan det kan lika gärna vara att de får med sig ett livslångt intresse för träning och kompisar och erfarenheter de alltid kommer bära med sig.

Till en början handlar det ju mest om lek, oavsett om det är fortboll, hockey, karate eller någon annan aktivitet. Men någon gång runt 10-års åldern börjar det bli lite mer seriöst, både träningen och att det blir tuffare på matcherna i de sporter där kroppskontakt förekommer. Och eftersom det är så himla roligt så ger ju barnen allt i alla lägen, utan tanke på skaderisken. I kombination med att träningen främst inriktas på teknik i den aktuella idrotten ökar skaderisken. Där finns det en stor poäng med att även låta barn och ungdomar lära sig grunderna i styrketräning. Genom att bygga upp styrkan i utsatta muskelgrupper i lugn och ro har de stabilitetet som krävs under matcher. För t.ex. fotbollsspelare är bålstabilitet mycket viktigt, har man styrka i bålen orkar man hålla emot bättre och risken för knäskador minskar. Just bålstabilitet är något som de allra flesta underskattar vikten av, är det en enda kroppsdel du skall träna för att undvika skadeproblem är det bålen!

Så om man kan hitta träningsformer där barnen under lättsamma former lär sig träna upp utsatta muskelgrupper är det ett utmärkt komplement till teknik- och konditionsträning!

/ Robert Strandäng

Äldre inlägg Nyare inlägg

Nyhetsbrev

Jag godkänner Fitnessbutikens