Din varukorg ()
cload

GUARANTEED SAFE & SECURE CHECKOUT

Träning för astmatiker

By Magnus Nilsson 2020 november 13 0 kommentarer

Det kan väl inte ha undgått någon om träning är bra för hälsan? Vilken sorts träning som är bäst råder det däremot mer delade meningar om, och medierna svämmar över att olika experter som alla vill ge råd om deras metod fungerar bäst! Men för oss som har astma är det inte lika enkelt. Hur mycket vilja man än har kan det kännas svårt att komma igång när rädslan för en astma attack ligger och lurar. Samtidigt är astmatiker en grupp som verkligen BEHÖVER träna! Av egen erfarenhet vet jag att min astma blir betydligt bättre när jag är i form, och därmed minskar risken för astma attacker även i andra sammanhang.

Det stora hindret för många att komma igång med regelbunden träning brukar vara motivation. Sedan skyller man ofta på brist på tid, fysiska problem eller annat, men i grunden är alla problem överkomliga om bara motivationen finns! Och för astmatiker borde ju inte motivationen vara något problem, vi vet ju att vi blir friskare om vi tränar? Men å andra sidan har många överviktiga också problem med motivationen, trots att de vet att det är skadligt för deras hälsa att vara överviktig…

Så vad skall du som astmatiker tänka på när det gäller träning?
Det viktigaste är att värma upp och sakta öka pulsen och andningen. Stressa inte, utan ta det i din egen takt att få upp flåset. 5-10 min i sakta ökande tempo är en bra riktlinje. När du väl har fått upp pulsen kan du öka belastningen och ta ut dig maximalt. Men börja inte med det, jag har avbrutit träningspass efter 3 min bara för att jag tokrusat i början. Och när du väl gått över gränsen och fått ett astmaanfall med åtföljande andningsproblem är det bara att lägga av och ta det lugnt tills man är helt återställd. Och det brukar ta tillräckligt lång tid för att man skall tappa sugen på mer träning den dagen…

Vilken typ av träning som är bäst är upp till dig, det du gillar brukar alltid fungera bäst i längden! Själv föredrar jag lågintensiv träning, dvs. där jag får en lägre puls men håller på längre. Simning är utmärkt, med reservation för att an behöver en viss teknik för att få andningen att fungera. På land kan man ju andas när man vill, men i simning är ju munnen under vattnet större delen av tiden så det blir svårare innan tekniken sitter. Men när du väl kommit igång är simning oslagbart, det ger både konditionsträning och styrketräning!

Styrketräning är en annan form som passar bra. Du har maxbelastning under kortare perioder, och hinner aldrig ta ut dig så att du riskerar astmaanfall. Grupp pass på gymmet som Cross-Fit, spinning, Body combat o dyl. är lurigare. Med en tränare som jagar på en får man oftast ut maximalt av sin träning, och det är väl det som är meningen? Men vi astmatiker behöver ju anpassa belastningen till vår andning, för att inte få problem. Och dras man med av tränaren och kompisarnas entusiasm är det lätt hänt att glömma av sig och ta i för hårt, och sedan kommer anfallet som ett brev på posten… Så skal du delta i gruppträning var noga med din uppvärmning, och gör det före du börjar passet. 10 in på löpbandet före start är guld värt när hetsen börjar i spinningsalen.

Löpning är ju den enklaste formen av träning, bara dra på sig skorna och sticka ut. Samtidigt ställer det krav på god syreupptagning, och det är lätt att få problem med andningen. Jag själv har alltid haft svårt med löpträning, med ansträngningsastma får jag alltid problem. Och får man problem spänner man sig och blir orolig, vilket förvärrar problemen. Så för mig brukar ”löpningen” bli en kombination av snabb promenad och joggning. Och det är inte fel alls, bara för att jag aldrig kommer slå några rekord i Lidingöloppet är inte träningen bortkastad. Tvärtom är det både nyttigt och trevligt för mig. Och det är ju det all träning går ut på, att man skall må bra och njuta!

Hoppas ovanstående råd hjälper dig med astma att ta steget och våga börja prova? Du kommer i så fall aldrig att ångra dig, jag garanterar att du snabbt kommer märka en markant förbättring av både din kondition och förbättring av dina astmaproblem!

/Robert Strandäng


Äldre inlägg Nyare inlägg

Nyhetsbrev

Jag godkänner Fitnessbutikens