I juletider är det underbart att få njuta av saffran i olika bakverk. Att den här kakan dessutom är proteinrik och hälsosam gör det ännu bättre ;) Smaken är underbar och den innehåller varken socker eller vetemjöl. Testa du med, du kommer inte ångra dig!
Ingredienser:
- 2 dl pofiber
- 1 dl havremjöl (havregryn mixat till mjöl)
- 3 msk kokosmjöl
- 3 msk vaniljkasein
- 2 tsk bakpulver
- 1 msk psylliumfröskal/fiberhusk
- En nypa salt
- 2 msk stevia strö
- ½ paket saffran
- 1dl kvarg
- 1 äggula
- 1 dl äggvita eller 3 äggvitor
- Ca 1 dl vätska (vatten eller valfri mjölk)
- En näve russin
- Till Frostingen:
- ½ dl yoghurt
- 1 dl kvarg
- 2 msk vaniljvassle
- En nypa vaniljpulver
- Sötning efter smak (ex stevia, kokossocker mm)
Gör så här:
- Blanda de torra ingredienserna förutom saffran i en bunke
- Mortla saffran tillsammans med lite till stevia strö (om du har en flytande sötning går det bra att mortla saffranen tillsammans med saltet). Tillsätt till de torra ingredienserna.
- Tillsätt äggula, kvarg och försiktigt vätska och rör om till en jämn smet. Tillsätt eventuellt mer vätska – smeten ska vara fuktig men samtidigt inte ha en rinnig konsistens.
- Smaka av för att kanske tillsätta mer sötning efter smak.
- Vispa äggvitan till hårt skum. Lägg sedan ner smeten och vispa snabbt ihop det med äggvitan utan att förstöra äggvitans fluffighet.
- Häll upp smeten i två brödformar eller en större rund kakform, klädda med bakplåtspapper eller smorda med exempelvis kokosolja.
- Tryck försiktigt ner russin i smeten och grädda sedan kakan (eller kakorna) i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15-20.
- Medan kakan gräddas kan du göra i ordning frostingen. Lägg kvarg, yoghurt, vaniljpulver vaniljvassle och sötning i en bunke och vispa snabbt upp det till en fluffig konsistens. Smaka av!
- Låt kakan svalna i formen och när den är svalnad kan du bre på frostingen. Toppa gärna med torkad frukt, bär, nötter eller frön. Skär upp och njut av en underbar julig saffranskaka!
/Johanna och Ida