Orange är Halloweens färg! Den här ljust orangea och guldfärgade proteinrika karamellcheesecaken passar därför perfekt nu till Halloween. Om du bjuder på denna cheesecake kommer du bjuda på något storslaget!
Ingredienser:
- Botten:
- 1 paket (230 g) avrunna och sköljda kokta kikärtor
- 1 dl poppade popcorn (valfritt, men det ger en väldigt god crunch i botten!)
- 2 msk jordnötssmör
- 1 msk vatten
- 50 g kvarg
- 2 msk vaniljkasein
- 2 msk Pancake sirup från Walden Farms
- 10 steviadroppar i vaniljsmak från NutriNick
- Fyllning:
- 200 g cream cheese
- 200 g keso
- 100 g yoghurt eller kvarg
- 1 äggvita
- 1 stor skopa (30 g) vassle i karamellsmak från Scitec Nutrition
- En nypa salt
- Ca 15 steviadroppar i karamellsmak från NutriNick
- ½ tsk xanthan gum
- Kolasås:
- 3 msk Pancake Sirup från Walden Farms
- 1-2 msk karamellvassle från Scitec Nutrition
- Ca 10-15 steviadroppar i karamellsmak
- Nötcrunch:
- ½ dl naturella nötter (skulle rekommendera hasselnötter, mandlar, pekannötter eller jordnötter)
- 2 msk kokosflakes
- 1 msk Pancake Sirup från Walden Farms
Gör så här:
- Botten:
- Mixa kikärtorna till en jämn smet med en stavmixer
- Smula popcornen lite och tillsätt dem tillsammans med övriga ingredienser
- Blanda med en sked och smaka av så att du är nöjd med smak och sötning
- Bred ut botten i en rund bakform som är klädd med bakplåtspapper och även smörj med kokosolja
- Platta ut botten så att den även kommer upp runt kanterna, i alla fall minst 2 cm upp
- Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15 minuter
- Gör nu fyllningen medan bottnen gräddas
- Fyllningen:
- Med en stavmixer, mixa i en bunke ihop alla ingredienser till fyllningen förutom xanthan gum
- Smaka av och tillsätt eventuellt mer smak (protein), salt och/eller sötning
- Tillsätt nu xanthan gum och mixa tills fyllningen har fått en tjockare konsistens
- Låt fyllningen stå till sig i kylen medan bottnen gräddas (om den inte är klar redan)
- När bottnen är klar, häll då på fyllningen över och bre den jämn med hjälp av en slickepott
- Grädda nu cheesekaken i mitten av ugnen på 175 grader i ca 30 minuter (fyllningen ska ha blivit fastare och fått lite färg)
- Låt nu cheesecaken svalna i formen
- Kolasås:
- Koka upp alla ingredienser till kolasåsen i en liten kastrull
- Låt såsen sjuda på svag värme och rör hela tiden om, ca 2 minuter
- Om såsen är för lös kan du tillsätta exempelvis pyttelite xanthan gum eller guar gum som direkt kommer göra att såsen tjocknar till
- Glöm inte heller att smaka av!
- Låt såsen svalna i kylen medan cheesecaken svalnar. Gör nötcrunchen under tiden!
- När cheesecaken har svalnat, häll då på såsen och bre sedan försiktigt ut den över hela toppen med en smörkniv
- Nötcrunch:
- Hacka nötter och kokosflakes grovt
- Torrosta i en stekpanna tills de blir gyllenbruna (rör hela tiden om!)
- Tillsätt Pancake Sirup, rör om och låt nötterna rostas en liten stund till
- Häll av nötcrunchen på en tallrik och låt svalna
- När nötcrunchen har svalnat, strö då över den på cheesecaken
Nu är cheesecaken klar! Skär upp i önskad storlek och njut!
/Johanna och Ida