Din varukorg ()
cload

GUARANTEED SAFE & SECURE CHECKOUT

Kosttillskott för utövare av bollsporter?

By Magnus Nilsson 2020 november 12 0 kommentarer

För de som tränar på gym är kosttillskott något helt naturligt, medan det för utövare av bollsporter och lagidrotter är betydligt mer sällsynt och ofta betraktas som onödigt. Men man har väl samma muskler oavsett vilken idrott man utövar, då borde det väl finnas fördelar även för t.ex. en fotbollsspelare?

Visst kan en fotbollsspelare ha stor nytta av kosttillskott, förutsatt att han tar tillskott anpassade för sin egen träning! För en bodybuilder är stora muskler målet, för en fotbollsspelare är det oftast direkt negativt. I bollsporter behöver du vara snabb, smidig och uthållig. Hur många bodybuilders och styrkelyftare behöver det?

Men likväl som du behöver proteinpulver och aminosyror efter ett hårt passa på gymmet för att bygga upp musklerna, behöver du det efter ett hårt löpträningspass! Och oavsett vad du tränat ger en bra Gainer dig både energi (kolhydrater) och det som behövs för att bygga upp musklerna (protein).

Snabba kolhydrater är bra för att snabbt återhämta sig, eller fylla på med energi under längre träningspass. Och för en utövare av t.ex. handboll eller fotboll är det extra värdefullt att fylla på med energi under passet. De tränar oftast mycket teknik, och då är det viktigt att vara skärpt så man orkar göra övningarna korrekt. Om du lyfter lite mindre eller springer lite långsammare får du förvisso mindre träning, men likväl bra träning! Men är du för trött för att klara av finterna så blir ju hela övningen värdelös! Och att försöka genomföra en passningsövning med killar som är trötta, hungriga och ofokuserade är ingen höjdare, vare sig för killarna eller för tränaren. Jag vet av egen erfarenhet…

En annan sak att tänka på är att som lagmedlem styr du inte själv över din träning och matcher på samma sätt som en utövare av en individuell idrott. En bodybuilder kan själv planera så han inte kör samma muskelgrupper varje dag, utan kan köra igenom olika delar av kroppen olika dagar. Men riktigt så enkelt är det inte för t.ex. en fotbollsspelare. Är det match på lördag så använder man hela kroppen, oavsett vad man tränat i veckan! Och det gör det ännu viktigare att få i sig rätt näringsämnen för att kroppen snabbt skall återhämta sig!

Så kosttillskott är definitivt nyttiga även för utövare av lagsporter som fotboll, innebandy, handboll, ishockey, osv! Och då inte bara vanlig sportdryck, som väl ”alla” dricker under match? Men syftet är inte samma som för de som bara tränar på gym, som främst tar tillskott för att bygga större, snyggare och starkare muskler. För utövare av bollsporter handlar det mer om att få i sig rätt tillskott för att snabba på återhämtning och minimera risken för skador. Naturligtvis har även spelare i bollsporter nytta av styrka, men det får inte ske på bekostnad av snabbhet och uthållighet. Därför måste både träning, kost och kosttillskott bör anpassas för att nå optimala resultat.


Magnus Westberg, Fysiolog

Äldre inlägg Nyare inlägg

Nyhetsbrev

Jag godkänner Fitnessbutikens