Din varukorg ()
cload

GUARANTEED SAFE & SECURE CHECKOUT

Beta-Alanin…Nä det kliar bara??

By Magnus Nilsson 2020 november 12 0 kommentarer

Beta-Alanin känner de flesta till som ett kliande ämne i pre workout produkter. Det ger upphov till den stickade kliande känslan du får av dessa produkter.

Jag vill påstå att Beta-Alanin är extremt underskattat. Detta har två anledningar. Det tar lång tid innan det ger effekt och man behöver en laddningsfas på ca 2 veckor där man tar beta-Alanin dagligen.

Att bara ta beta-Alanin nån gång då och då innan träning ger inte mycket effekt. När du tränar bildas olika restprodukter i musklerna ( Fosfat, ADP, Vätejoner, ammoniak m.m) Vätejonerna gör muskeln sur (brukar i folkmun kallas mjölksyra)och försämrar dess funktion. Beta-Alanin omvandlas till Carnosin i kroppen som kan absorbera dessa vätejoner och återställa muskelns pH som därmed kan upprätthålla prestationsförmågan.

Redan innan man började använda beta-Alanin visste man att vältränade muskler har högre halt Carnosin och man spekulerade i att tillskott av Carnosin skulle öka prestationsförmågan, men om du intar carnosin dirket bryts det dock ned till beta-Alanin i magen som sedan måste omvandlas tillbaka till Carnosin.  Så tillskott av beta-Alanin ger bättre effekt. Genom att ta beta-Alanin tar du en genväg till vältränade, väl fungerande muskler.

En stor del av det beta-Alanin du äter kommer förbrännas av kroppen innan det hinner omvandlas till Carnosin, därför behöver du ta beta-Alanin under ca en vecka innan Carnosinnivåerna är maximerade.

Beta-Alanin är som bäst på att förbättra mjölksyretåligheten ( egentligen vätejontåligheten) detta innebär att de prestationshöjande effekterna är som störst på aktiviteter som tar mellan 20-60 sekunder.

Varför det kliar när man äter beta-Alanin är inte känt, men man får samma effekt av att stryka det direkt på huden. Så förmodligen retar beta-Alanin receptorer i huden som ger den kliande kännslan. Vill du undvika detta kan du enkelt sprida ut intaget över dagen.  Känslan är helt ofarlig och försvinner efter ca 20 min.

Jag rekommenderar 6 g per dag i 2 veckor, då bör du ha kännbart bättre mjölksyretålighet som gör att du kan träna hårdare och på så sätt få bättre träningsresultat.

Lycka till


Magnus Westberg, Fysiolog

Äldre inlägg Nyare inlägg

Nyhetsbrev

Jag godkänner Fitnessbutikens