Din varukorg ()
cload

GUARANTEED SAFE & SECURE CHECKOUT

Kosttillskott för Ledhälsan

By Magnus Nilsson 2020 november 12 0 kommentarer

Fler och fler kan uppleva smärta från leder och liggament. Styrketräning och annan idrott kan belasta lederna så att problem uppstår. Oftast är det inte inuti själva leden som problem sitter, utan i muskelfästen och liggamenten som sitter runt leden. Undantaget är naturligtvis artros där brosket inuti ledkapslen slits ut och orsakar smärta och funktionsnedsättning. En vanlig orsak till smärta runt lederna är olika typer av tendinopatier, som hopparknän och tennisarmbågar. Här är det i senan eller senfästet som problem ligger.

Leder och ligament har väldigt dålig blodcirkulation vilket gör att skador tar lång tid att läka. Har du en skada så ska du i första hand köra rehab träning med lätta vikter för att öka blodcirkulationen i den skadade vävnaden och stimulera läkningsprocessen.

Det finns också en hel del kosttillskott som säljs för att motverka divers ledproblem. Så är dom något att ha?

De klassiska ämnena är Glukosamin, MSM och Kondroitin. Man har gjort en del studier och de går lite isär: Många studier rapporterar positiva effekter och andra gör inte det. Det verkar som att dessa ämnen kan ge en positiv effekt på upplevd smärta, dvs. att försökspersonerna rapporterar att de har mindre ont efter behandling. Att hitta konkreta bevis för att brosket i lederna faktisk återhämtat sig verkar svårare?

Glukosamin är klassat som läkemedel i Europa, för det krävs ett visst mått av bevis. Det tillverkas av skaldjur och ska i teorin kunna hjälpa kroppen att producera ledbrosk. Troligtvis fungerar det bättre som profylax, dvs. att det har bättre effekt om man tar det i förbyggande syfte innan skada uppkommit. Rekommenderad dos är 500mg om dagen.

MSM är en källa till svavel som är viktigt för många funktioner i kroppen. I normala fall får vi i oss svavel från svavelhaltiga aminosyror i vår kost (Metionin och cystein) men de förekommer bara i relativt små doser i det vi normalt äter. Den exakta verkningsmekanismen är svårt att säga någonting om, men studierna på MSM ser lovande ut måste jag säga. Det verkar även helt säkert, så det är väl värt ett försök. Rekommenderad dos är 1000-2000mg per dag

Kondroitin består av glukosaminoglykaner som är viktiga byggstenar för brosk, Om du inte vet vad brosk är kan du känna på dina öron eller din nästipp. Denna typ av vävnad är hårdare än hud men mjukare än ben och fyller även en viktig funktion inuti våra leder där det hindrar att ben skaver mot ben. Kondroitin är i princip krossat och renat brosk. Det är också en säker produkt som det finns några studier bakom vilka tyder på en viss effekt. Så även Kondroitin kan vara värt ett försök om du har besvär eller ta det i förebyggande syfte. Rekommenderad dos är 1000mg per dag.

Omega-3: Det är väl känt vid det här laget att omega-3 fettsyror kan ha antiinflammatorisk effekt, men du behöver förmodligen en ganska hög dos; upp mot 10g fiskolja per dag för att få effekt. Effekten du kan förvänta dig är som av normala antiinflammatoriska värktabletter. Effekten förutsätter att du inte samtidigt äter för mycket omega-6 fetter från vegetabiliska oljor m.m. Här kan det vara intressant att säga något om verkningsmekanismen som är välstuderad. Med hjälp av omega-6 fetter och enzymet cox-2 bildas proinflammatoriska ämnen kallade prostaglandiner. Äter du mycket omega-3 och lite omega 6 har enzymet inget byggmaterial för att bilda prostaglandinerna. Verktabletter i gruppen NSAID´s (Ibuprofeen, diklofenac m.f.) fungerar också genom att hämma detta enzym.

Sen finns det även olika typer av örtextrakter Cissus, Nypon, Boswellia, osv.

Bosswellia ser enligt denna studie ut att fungera: PMID: 22661840. Men många år i branchen har lärt mig att vara skeptisk mot studier rörande kommersiella produkter. Man kan inte vara 100% säker vem som ligger bakom studien? Boswellia har en lång tradition inom traditionell medicin och skulle det vara skadligt så hade man förmodligen vetat om det. Så även här tycker jag gott det kan vara värt ett försök.

Nypon innehåller ett ämne som hämmar enzymet cox-2, precis som receptfria värktabletter. Med största sannolikhet är det inte riktigt lika effektivt som tabletterna men säkerligen mer hälsosamt. Nypon är också ett nyttigt bär så varför inte strö lite nyponpulver i smoothien för allmänhälsans skull om inget annat?

Cissus Quadrangularis verkar kunna skynda på läkningsprocessen av frakturer och förbättra utsikterna vid benskörhet enligt studie Pmid:24163553. Cissus är relativt dyrt och jag misstänker att det inte är värt pengarna vid artros eller andra ledproblem, men som studierna ser ut tycker jag gott du kan använda det om du exempelvis brutit armen.

Sammanfattning: Det absolut viktigaste för ledhälsan är att förebygga problem genom att träna på rätt sätt och balanserat, agonister och antaganoister i balans. Slarva inte med träningen av stabiliserande muskulatur, exempelvis rotator musklerna i axelleden. Se till att du alltid värmer upp med lätta vikter för att få igång blodcirkulationen i den muskelgrupp du skall träna. De kosttillskott som finns har en del lovande studier bakom sig och verkar framför allt vara säkra, så de kan vara värt att prova. Men överdosera inte, troligtvis är det bättre med mindre doser under en längre tid.


Magnus Westberg, Fysiolog


Äldre inlägg Nyare inlägg

Nyhetsbrev

Jag godkänner Fitnessbutikens