Din varukorg ()
cload

GUARANTEED SAFE & SECURE CHECKOUT

Antioxidanter

By Magnus Nilsson 2020 november 12 0 kommentarer

Det talas mycket om antioxidanter, men vad är det, vad gör det, och var finns det.

Antioxidanter skyddar dina celler mot skadliga ämnen, så kallade fria radikaler. Fria radikaler bildas dygnet runt året om och varje sekund i din kropp. En typ av fri radikal som är vanlig och ganska aggressiv är fria Syremolekyler, De reagerar snabbt med andra molekyler i din kropp vilket inte är bra. Antioxidanter i form av t.ex C-vitamin offrar sig och reagerar med den fria radikalen som då oskadliggörs.

En mängd olika ämnen kan fungera som antioxidanter, detta har att göra med att de fria radikalerna är så reaktiva att dom kan reagera med de flesta ämnen. Men det gäller att antioxidanten i sig är oskadlig. Ett bra exempel är C-vitamin, C-vitamin är i rimliga doser ofarligt och är en mycket effektiv antioxidant. Så det är ett utmärkt allternativ när man har ökad oxidativ stress i kroppen ( extrem, träning, diet,stress och sjukdom)

Det finns också olika tabeller över antioxidativ kapacitet hos olika livsmedel. Top 5 brukar listas som

1. Kakao bönor
2. Aronia Bär
3. Kidney bönor
4. Blåbär
5. Tranbär

Dessa så kallade ORAC mätningar görs i provrör och säger inte nödvändigtvis hur bra dom fungerar i kroppen. Många av de antioxidanter som finns i dessa livsmedel utgörs av väldigt stora molekyler som inte nödvändigtvis tas upp av kroppen. Det gör att dom fungerar utmärkt i magtarm-kanalen men det kan också betyda att de inte absorberas ut i kroppen. 

Under vår evolution har vi ätit mycket frukt och bär. Våra kroppar har därmed vant sig vid att få hjälp med de fria radikalerna av antioxidanter i kosten. Numera när en stor del av vårt kalorrintag tas från i princip helt antioxidant fria livsmedel så skapar det en ökad oxidativ stress. I värsta fall kan det leda till skador på vår DNA som i sin tur kan orsaka Cancer.

Äter du mycket frukt och bär behöver du inte tänka på att få i dig antioxidanter i form av kosttillskott. Jag brukar dock använda det om jag vet att min kropp kommer att utsättas för ökad oxidativ stress. T.ex vid långa träningspass (1,5h +) stora måltider (julbord m.m) eller innan alkoholintag.

Bra antioxidanter i form av kosttillskott

  • C-vitamin
  • ALC
  • Taurin
  • Glutamin

 

Du behöver inte ta antioxidanter i form av kosttillskott varje dag, använd det under perioder av stress av olika slag.


 


Magnus Westberg, Fysiolog

Äldre inlägg Nyare inlägg

Nyhetsbrev

Jag godkänner Fitnessbutikens