Din varukorg ()
cload

GUARANTEED SAFE & SECURE CHECKOUT

När är man gammal?

By Magnus Nilsson 2020 november 12 0 kommentarer

Har tänkt lite på det här med fysisk ålder, när blir man egentligen så gammal att det antal år man lagt bakom sig påverkar ens prestationsförmåga och fysik negativt.

Det finns lite studier som kan ge indikationer, man ser exempelvis atttTestosteron och tillväxthormonnivåerna börjar sjunka redan i sena 20-års åldern och sedan fortsätter att sjunka med någon % per år.

Men om jag lärt mig något om hormoner över årens lopp är det att dom är mycket nyckfulla. Jag har skrivit om detta förut, men Testosteronnivåerna kan påverkas markant av så simpla saker som att se sitt favoritlag vinna i fotboll. Det påverkas också mycket av träning och fysisk aktivitet. Dessa dagliga fluktuationer är betydligt större en de enstaka procent som verkar påverkas av åldern.

Dessutom är det ett korrelativt samband, dvs. det behöver inte vara åldern i sig som sänker testosteron nivåerna utan det kan vara livsstilsfaktorer som att man l bildat familj, stressar på jobbet, rör sig mindre, osv.

Jag vill hävda att det mer eller mindre är en myt att man per automatik skulle ha lägre testosteronnivåer när man blir äldre! Det som påverkar nivåerna negativt hos de flesta är livsstilen.

Nivåerna av tillväxthormon varierar mycket med vad vi äter och hur fysiskt aktiva vi är? Även här är dessa faktorer större än den faktiska åldern.

Anledningen att jag tjatar om dessa hormoner är att de spelar en avgörande roll för hur väl vi tillgodogör oss träning!

Jag kan inte svära på det, men jag tror att den fysiska åldern när det kommer till prestationsförmåga och att bygga muskler påverkar kvinnor i mindre utsträcking än män. Vi män är i större utsträckning beroende av våra testosteronnivåer. Östrogen har inte samma effekt på musklerna.

Många delar på kroppen har en förmåga att helt enkelt slitas ut mekaniskt, som bromsskivor på en bil. Brosket i våra leder exempelvis. Men om du håller dig fysisk aktiv kan du bromsa upp denna process väldigt mycket.

Jag är övertygad om att vår ålder sitter otroligt mycket mer i våra huvuden än i kroppen. Känner själv att man rent psykiskt inte orkar träna på samma hängivna sätt som när jag var 18. Men det är där skillnaden sitter, i huvudet. Är du under 50 år och fullt frisk ska du absolut inte se ålder i sig som en begränsande faktor för hur snabbt du kan bygga muskler, förbättra konditionen eller liknande.

Det absolut viktigaste är att hålla sig fysiskt och mentalt aktiv, låt aldrig er ålder begränsa er. Lev som ni vore 25 så kommer ni känna er som 25.


Magnus Westberg, Fysiolog

Nyare inlägg

Nyhetsbrev

Jag godkänner Fitnessbutikens

Senaste inläggen