Din varukorg ()
cload

GUARANTEED SAFE & SECURE CHECKOUT

Människan bäst på Jorden i två grenar

By Magnus Nilsson 2020 november 12 0 kommentarer

Det är få djurarter förunnat att vara absolut bäst på någon, exempelvis är Geparden är det snabbaste landlevande djuret på vår planet. Bästa luktsinnet återfinns hos en mal (insekt)  som kan detektera enskilda molekyler av vissa ämnen. Vilket som är starkast är svårt att mäta men kanske är det blåvalen som utveklar störst kraft. 

Vi männsikor är är uppenbarligen det inteligentaste djuret på jorden, inte bara för att vi exempelvis kan skicka upp sateliter i rymden eller lösa diffrentialekvationer. Rent fysiologiskt så är vår hjärna betdydligt mer komplex än andra djurs. 

Men vad du kanske inte visste om din egen art är att vi troligtvis är det uthålligaste landlevande djuret på jorden. Det förekommer årligen tävlingar mellan Hästar och Människor. Ju längre distanserna blir desto mindre blir skillnaderna. Och vid ungefär 7 mil börjar det bli ganska jämt och det anses att hästar inte skulle kunna hänga med oss på sträckor över 100 miles (16mil) men vad jag vet har det inte testats, vilket nog är lika bra för hästarnas skull. Att människor frivilligt plågar sig igenom sådana distanser är en sak men att tvinga hästar att göra det en annan. 

Denna förmåga kommer sig av att vi männsikor har en fantastisk förmåga att göra oss av med överkottsvärme. Vi saknar isolerande päls och vi kan svettas som inget annat djur. Många däggdjur är beroende av att flämta ut överskottsvärme medan vi använder oss av svett för att kyla ned oss, detta är vi relativt ensamma om i djurriket.  Vår tvåbenthet gör oss också till effektiva långdistansare då detta sätt att ta sig fram förbränner färre kalorier. Denna förmåga tillät oss under vår evolution att vara aktiva under de varmaste timmarna på dagen då lejon och andra rovdjur låg och tryckte i skuggan. 

Kanske är det då inte så konstigt att så många upptäckt det fina med at löpträna. Det ligger i vår natur. Vi har betalat denna egenskap med att vi behöver dricka mer vatten än de flesta andra djur och vi är otroligt dåliga på att springa snabbt. En normal ko springer ifrån oss. 

Mitt budskap är att du bör hedra ditt evolutionära arv med att löpträna regelbundet. Och tänk på att din kropp är byggd för att kunna jogga, du kan inte överglänsa en million år av evolution med ett par dyra löparskor. Jag rekommenderar så kallade barfotaskor, men ge dina fötter lite tid att anpassa sig till dom innan du springer för långa sträckor. Den muskulatur i foten som är viktig för stabiliteten brukar vara försvagad pga att vi alltid använder skor som stödjer den. 

Lycka till


Magnus Westberg, Fysiolog

Äldre inlägg Nyare inlägg

Nyhetsbrev

Jag godkänner Fitnessbutikens

Senaste inläggen