Din varukorg ()
cload

GUARANTEED SAFE & SECURE CHECKOUT

Äntligen Sommar!

By Magnus Nilsson 2020 november 12 0 kommentarer

Akta er för brännande saker, Solbränna, Bränt kött och brännässlor. Se även upp för fästingar och sjöfylla.

Visst känner sig de flesta gladare på många sätt under sommaren, ljuset gör oss piggare och vi är mer aktiva. Det kan tyckas paradoxalt att de flesta känner sig mer virila, trots att en del studier visar att testosteronnivåerna sjunker med upp till 30% under sommaren. Troligtvis beror detta på att testiklarna överhettas, och därmed blir sämre på att producera testosteron. Hur relevant detta är för oss i norr som har en relativt kort och kylig sommar är oklart. Personligen tycker jag att varma kläder och långkalsonger under vintern känns mer värmande än kortbyxor en sommardag.

Många har kanske hört att tight sittande byxor kan försämra fertiliteten, också detta tros bero på att testiklarna hamnar närmare kroppen och därmed blir överhettade. Det är nämligen så att spermier trivs bäst i 36 grader värme, medan övriga celler i kroppen ska ha 37 grader. Av denna anledning sitter våra testiklar utanför kroppen. Testosteron är mycket viktigt för produktionen av sperma och det är inte långsökt att tänka sig att testosteronnivåerna sjunker när spermieproduktionen är hämmad av värme.

Den bästa lösningen kanske är att klä sig i kilt, men vill du ha ett mindre extremt alternativ kan du använda löst sittande byxor och underkläder. Eller kanske gå i kommando byxor, men inga underkläder?

Under miljoner år av evolution har pungen utvecklats för att kunna reglera sin temperatur genom att dra ihop sig och slappna av för att på så sätt bibehålla rätt temperatur för spermatogenes. Genom att ha tighta byxor förstör du denna funktion.

Så om du inte måste ha något annat pga. ev klädkod eller liknande, använd löst sittande byxor i så stor utsträckning som möjligt.

Glad sommar


Magnus Westberg, Fysiolog

Äldre inlägg Nyare inlägg

Nyhetsbrev

Jag godkänner Fitnessbutikens

Senaste inläggen